Contact Us:

670 Lafayette Ave, Brooklyn,
NY 11216

+1 800 966 4564
+1 800 9667 4558

Cara daftar cukai dan submit cukai (e-Filling) untuk business enterprise 2024?

1. Langkah Mendaftar Akaun Cukai LHDN Perniagaan enterprise perlu didaftarkan dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Dan perlu juga mendaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi proses pembayaran cukai. Kali ini saya nak kongsikan cara untuk mendaftar dengan LHDN.  Penting untuk anda mendaftar dengan LHDN kerana sekiranya anda tidak mendaftar dan tidak membayar cukai, Jika tertangkap anda […]

Sistem Akaun Perniagaan Mudah!

Banyak sistem akaun yang terdapat dipasaran offline mahupun online. Bagi yang dah berniaga tapi belum rekod akaun perniagaan, anda perlu merekod akaun perniagaan anda sekarang! Kenapa nak kena rekod akaun? Penting ke rekod akaun? Masih ramai lagi usahawan/peniaga yang tak faham apa itu akaun. Yelah sebab kita tak didedahkan kepentingan akaun ni sejak dari awal […]

Duit Dalam Bank Hilang? Tukar Cara Ni Sekarang!

Skrangkan banyak kes duit hilang dalam bank, sebab apa? sebab segala transaksi yg dibuat direct dengan bank kita, contohnya, dalam shopee kta smpan no kad bank kita utk mudah buat pembelian, foodpanda pn sama, lazada pn sama, facebook pn sama, alah, smua pembelian online yg kte buat la, tak kra la platform mne2 pn. Tambhan […]

Kepentingan Sistem Akaun Perniagaan

Penting ke akaun ni? Kenapa nak kna buat akaun? Tak perlu buat akaun pn boleh kaya jugak. Masih ramai lagi usahawan/peniaga yang tak faham apa itu akaun. Yelah sebab kita tak didedahkan kepentingan akaun ni sejak dari awal atau kecil. Perniagaan tanpa akaun ni ibarat pergi berperang tanpa senjata. Ya, memang betul, jika anda tak […]

5 Salah Faham Pemilik Perniagaan Enterprise Tentang Cukai

APA BENDA Ezi-Akaun XLS ni? Ezi-Akaun XLS + Inventori adalah sebuah sistem perakaunan perniagaan yang dibina menggunakan Excel dilengkapi dngan kiraan automatik. Sesuai untuk semua jenis perniagaan. Sistem Perakaunan Ezi-Akaun XLS sangat mudah digunakan dan mengikut spesifikasi prinsip-prinsip perakaunan Malaysia. Tambahan, semua pengiraan dalam sistem ini adalah secara automatik. Yang paling menarik, sistem ini hanya […]

Cara Setting Facebook Ads 2022

Facebook ads adalah salah satu cara marketing secara online, sehingga kini facebook ads tidak lagi asing dikalangan usahawan dan peniaga, akan tetapi masih ramai lagi yang belum menggunakan fb ads. Ini mungkin kerana faktor tak pandai, malas nak cuba, sales sekarang dah ok, rasa tak perlu. Dalam zaman sekarang, marketing online adalah sangat penting dan […]

Ketahui jenis perniagaan sebelum menjalankan perniagaan 2022

Sebelum memulakan perniagaan, dan nak buka akaun perniagaan, kita sebagai owner bisnes mestilah tahu undang-undang yang telah ditetapkan oleh kerajaan Malaysia. Kerajaan dah pun tetapkan beberapa entiti perniagaan dan terpulang pada kita sebagai owner bisnes untuk memilih entiti perniagaan, akan tetapi perlulah mengambil kira keadaan perniagaan kita. Perniagaan adalah suatu entiti yang boleh dibahagikan kepada […]