Contact Us:

670 Lafayette Ave, Brooklyn,
NY 11216

+1 800 966 4564
+1 800 9667 4558

Penting ke akaun ni? Kenapa nak kna buat akaun? Tak perlu buat akaun pn boleh kaya jugak. Masih ramai lagi usahawan/peniaga yang tak faham apa itu akaun. Yelah sebab kita tak didedahkan kepentingan akaun ni sejak dari awal atau kecil. Perniagaan tanpa akaun ni ibarat pergi berperang tanpa senjata. Ya, memang betul, jika anda tak buat akaun, tiada siapa pn boleh halang anda, anda tak kena saman dengan polis pn kalau takda akaun.

Saya pn mcm anda jg dulu, berniaga takda akaun, 2 tahun je, lingkup. Pastu pening duit tak tau pergi mna. Lagi pening, bsnes berpartner. Duit masuk je tiap2 bulan, tapi makin lama mkin sesak, last2 nak bagi gaji pn tak lepas. Sebabnya duit keluar melebihi duit masuk, belanja sakan, tak pernah buat kira2 nk ambk gaji brpaa brdsrkan pndpatan, tambah stok, beli mesin.

Antara kepentingan akaun:

1. Boleh tau duit keluar masuk stiap bulan daripada situ kita boleh tau stiap bulan kita duit masuk lebih bnyak atau duit keluar lebih banyak. Sekirnya, duit keluar lebih daripada masuk, atau jualan kurang sehingga overhead lebih drp pendptan, maka kita dh boleh buat tindkan dengan pntas takda la smpai lingkup.

2. Boleh tau siapa yg berhtang dengan syarikat ini penting, sbb jualan secara kredit ni tak bagus sebab cashflow syrikat slow, mksdnya, duit tu ada tapi belum dpt, still mksdnya duit tu tkda. Bila takda susah syarikat nak beroprasi, nak buat belian stok dan kos2 operasi. Kalau byar byr jgk walupun lmbt tu boleh terima lagi, klau tak byr trus? cust plk hilang mcm kena sorok bunian? dah tak dapat duit tu.

3. Boleh cek balik rekod2 belian dan perblnjaan, belian stok adakah relevan, mksdnya, beli stok tapi tak bergerak, jadi itu satu prkra yg merugikan, dengan akaun kita boleh tau rekod2 mcm tu, jadi senang kita nak ambil tindkan, kita boleh kurangkan stok yg kurnag laku dan tmbh stok yg cepat laku. Belanja plk, klau dah pendapatan syrikat tu tak sbrapa tak perlu la nk kluarkan overhead yg tinggi, potong perblnjaan yang tak penting. Cntoh, potong gaji bos, haha.

4. Dengan rekod akaun juga kita boleh tau hrga produk atau service yg kita jual tu relevan atau tak, cntoh, harga produk jual RM9, tapi kos utk produk tu RM10, dah rugi plk RM1. Eleh, ada ke org jual hrga RM9 tapi kos RM10, takkan la tak tau. Ada tuan2, sy jumpa ramai usahwan pniaga mcm ni, tmbhan prniagaan tu jenis F&B yg hidden kos nya sngat bnyak. Peniaga hnya kira apa yg nmpak, cntoh ayam, plastik, minyak, kira punya kira kos RM4, dlam hati ckp ok la tu untung RM5. Hakikatnya, yang tersembunyi, alatan sudu, gas, periuk, mangkuk, minyak pergi balik, byra tol, tambah plk kes yg emergency, tba2 kemah koyak atau patah, kedai paip bocor atau banjir. Ha, brapa agak2 kos tu? Tau kira tak?

5. Stiap peniaga/ushawan yang telah berdaftar (SSM) wajib mmpnyai akaun perniagaan, meskipun akaun ni tidk trlbat scara lsngsung dngn mana2 jabtan, sbg cntoh anda tidak kna saman dengn polis klau xde akaun prniagaan, ssiapa pn tidak sekat perniagaan anda klau anda tida akaun. Ttpi jika anda mmpnyai SSM, maka sah anda perlu mmpnyai akaun, sbb anda kna hntr brg efilling/cukai stiap tahun.

6. Perlu hntr borng efilling LHDN, tnpa akaun anda tdk boleh hntr borng efilling.

7. Elak Penyelewengan, penyelewengan mudah berlaku jika tiada sebarang kawalan keluar masuk aliran tunai. Jika tiada sebarang rekod, ia akan memudahkan pihak tertentu mengambil kesempatan. Sebagai contoh, kerani akaun selalu mendahulukan duit syarikat untuk membeli keperluan syarikat tetapi tiada sebarang rekod dibuat. Akhirnya, kita pun tidak tahu ke mana wang tersebut yang kononnya dibeli untuk keperluan syarikat dan menyebabkan syarikat terjerumus ke dalam risiko kerugian.

8. Yang terakhir adalah yg paling penting, ZAKAT!! Tanpa rekod akaun, mustahil anda boleh bayar zakat! Tau ke nak bayar zakat perniagaan berapa? Apa syaratnya?

https://www.zakat.com.my/info-zakat/jenis-jenis-zakat/zakat-perniagaan/

Figura yang dikeluarkan oleh Pusat Pungutan Zakat.

Zakat perniagaan ialah zakat yang WAJIB dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada yang melibatkan barangan atau perkhidmatan.

Pusat Pungutan Zakat

Hukum membayar zakat perniagaan adalah WAJIB ya! WAJIB!! Ha, kalau takda rekod2 jualan belian belanja, aset2 tu, nk kira mcm mna zakat tu? Habis selama ni, berniaga mcm mne?tak byar zakat? Tak berkat berniaga, boleh jadi berniaga tak kekal atau bertahan lama.

Lihat disini : https://ezi-payroll.com/sistem-akaun-perniagaan-2022/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *